В парламента изненадващо тръгна  политически процес на размразяване на определени

...
В парламента изненадващо тръгна  политически процес на размразяване на определени
Коментари Харесай

Христо Иванов: Върви политически процес на размразяване на съвести

В Народното събрание изненадващо потегли  политически развой на топене на избрани съвести, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов, който е и ръководител на комисията по конституционни промени в Народното събрание. Коментарът м пред БНР е във връзка оферти от Движение за права и свободи план за промени в конституцията.

„ В основни свои детайли препоръчаните промени от Движение за права и свободи са задоволително покрай това, което от дълго време се знае, че би трябвало да се случи като промени, на база на рекомендации на Венецианската комисия. Изгодата тук, което важи и за ГЕРБ като модернизация, е, че присъединяване в приемането на едни промени в конституцията им икономисва да понесат политическата цена за още един политически цикъл, в който това, което и нашите интернационалните сътрудници предлагат от десетилетия да се случи в България, ще се случи “, съобщи той в предаването „ Още от деня.

Христо Иванов съобщи, че след днешното решение на Конституционния съд за това, че министърът на правораздаването може да желае отстраняването на основния прокурор, Висшият правосъден съвет ще би трябвало да прегледа всъщност сигналите против Иван Гешев.

„ Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор, който беше подложен под подозрение от Висшия правосъден съвет, когато беше сезиран. Тогава Висш съдебен съвет си затвори очите, та се наложи в този момент Конституционен съд да им каже очевидното – длъжни са да прегледат всъщност причините в интерес на това, че Иван Гешев е осъществил изискуемите от Конституцията предпоставки за освобождението му “, сподели той.

Според Иванов основният прокурор Иван Гешев е дал изобилни учредения да се твърди, че е направил дейности, които уронват престижа на правосъдната власт.

„ Висш съдебен съвет би трябвало да огледа с обикновена обективност на обстановка, в която Европейски съд по правата на човека е осъдил България поради думи на основния прокурор – точно думи, нарушаващи презумпцията на непорочност, фундаментална причина за професионално държание на един прокурор “, сподели той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР